Articole Presa

Ruptura la ZRP. Cativa avocati au luat-o pe cont propriu si si-au facut propria firma
Trei avocati ai casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) s-au rupt de firma coordonata de Stan Tirnoveanu si au decis sa infiinteze propria societate de avocatura. Cristian Minerean (ex-Senior Associate ZRP), Ioana Hasotti (ex-Associate ZRP) si Andrei Nistor (ex-Associate ZRP si, ulterior, Cunescu Balaciu și Asociații) au infiintat firma Hașotti Mîneran Nistor și Asociații (HMN & Asociatii), ce va acorda consultanta clientilor in mai multe arii de practica, punctul forte fiind Litigiile. . .

Partenerii au un background solid in sfera litigiilor, dar vom fi o firma de avocatura full service. In viitorul apropiat vom face recrutari”, a precizat pentru BizLawyer Andrei Nistor. El este acum liderul departamentelor de Insolvență & Restructurare și de Litigii de Muncă de la HMN & Asociatii.

Cititi tot articolul

Cine poate deveni mediator
Modificările aduse în ultima perioadă sistemului judiciar românesc continuă cu această „modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă“, numită mediere. Această alternativă extrajudiciară de soluţionare a litigiilor ar trebui să prezinte câteva beneficii având în vedere faptul că permite părților continuarea dialogului, prin intermediul negocierii asistate de către o persoană imparțială ce va avea calitatea de mediator.

În prezent, sistemul judiciar este aproape blocat în România, atât din cauza felului în care este organizat, cât și a numărului foarte mare de litigii. Astfel, în funcție de instanța competentă, primul termen de judecată poate să fie acordat și la mai bine de un an de la data înregistrării unei acțiuni. Prin introducerea unei noi modalități de soluționare a conflictelor, este clar că se încearcă degrevarea instanțelor de judecată.

Cititi tot articolul

Poate mânca "monstrul" ASF banii asiguratilor din România?
După cum este deja bine cunoscut, în data de 18.12.2012, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 93, prin care a dispus înființarea Autorității de Supraveghere Financiară până la cel târziu 15.03.2013, prin comasarea Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Dincolo de aceste aspecte preliminare ce țin de oportunitatea creării unei asemenea instituții, se pun o serie de probleme practice cu privire la modalitatea efectivă de înființare și de finanțare a ASF. Potrivit art. 1 alin. 2 din Ordonanță, ASF va funcționa ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită atribuţiile potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, prin preluarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cititi tot articolul

Cum îti refuza statul dreptul legal de a deduce TVA
În ultima perioadă, au apărut o serie de cauze în care autoritățile fiscale refuză persoanelor impozabile recunoașterea dreptului de deducere a TVA pe considerentul că furnizorul său sau unul dintre furnizorii furnizorului său ar fi săvârșit anumite nereguli.

Cititi tot articolul

Admisibilitatea exercitarii cailor de atac împotriva hotarârii de respingere a cererii de chemare în judecata ca nefiind de competenta instantelor române
Problema admisibilității exercitării unei căi de atac împotriva hotărârii prin care s-a dispus respingerea cererii de chemare în judecată ca nefiind de competența instanțelor române s-a pus de curând în fața Tribunalului Ilfov și a Curții de Apel București într-o speță cu un grad destul de mare de notorietate.

Cititi tot articolul

Legea restituirii proprietatilor, Monopoly în toata regula
După multe încercări de soluționare a problemei restituirii proprietăților (Legea nr. 18/1991, Legea nr. 169/1997, Legea nr. 1/2000, Legea nr. 10/2001, Legea nr. 247/2005), guvernul Ponta îşi va asuma răspunderea pe Legea retrocedărilor pe data de 26 martie 2013.

Cititi tot articolul

Despagubirile repornesc, dar procesul va fi de durata
Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pentru legea retrocedărilor. Forțat de solicitările Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care s-a săturat de judecarea plângerilor pe această temă din partea românilor, Executivul a decis să dea cât mai repede o lege care să reglementeze viitorul despăgubirilor foștilor proprietari.

Cititi tot articolul

Regimul fiscal al asocierilor fara personalitate juridica
În sistemul Noului Cod Civil noțiunea de profesionist a primit o conotație juridică explicită, ea incluzând categoriile comercianților, întreprinzătorilor, operatorilor economici și a oricăror persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale.

Cititi tot articolul